Green World

Een leven zonder plastic

Plastic, dit materiaal is bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Even een plastic tasje om een kledingstuk die je in de winkel koopt. Een smoothie met een plastic rietje, je groenten en fruit in een plastic zakje. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al dat plastic in de supermarkt. Koekjes in plastic, brood in plastic, broodbeleg in plastic. Welke gevolgen heeft dit voor ons en onze wereld? 

PLASTIC IN CIJFERS
Wereldwijd worden er meer dan 500 miljard plastic tasjes per jaar gebruikt. Om je even een beeld te geven bij dit enorme getal, dat zijn er 1 miljoen per minuut. Er wordt ieder jaar opnieuw weer tot 311 miljoen ton aan nieuw plastic geproduceerd. En uit de meting die in 2014 plaatsvond, kwam het getal 269.000 ton aan plastic dat in de oceaan drijft naar boven. Moet je nagaan hoeveel dat inmiddels 5 jaar later al is geworden. Eerlijk gezegd schrik ik hier enorm van. 

DE GEVOLGEN
Bij de productie van plastic komen veel giftige stoffen vrij. Deze komen in de lucht en vervolgens ademen wij ze in. Niet zo best voor onze gezondheid. Daarnaast komt er bij de productie van plastic ook CO2 vrij, dit zorgt voor de opwarming van de aarde. Wist je ook dat wanneer jij je plastic afval bijvoorbeeld op straat gooit, het vanaf dat moment wel 100 jaar kan duren voordat het helemaal is afgebroken? Gooi je het thuis netjes in de prullenbak, dan denk je vast dat je enorm goed bezig bent, maar ook dit afval moet weer worden verbrandt, wat zorgt voor schadelijke stoffen. Zoals ik hierboven al vertelde is er ook nog het probleem van de plastic soep, hierdoor sterven er jaarlijks miljoenen dieren. 

CONCLUSIE
De productie van plastic moet stoppen! Maar wat nou als er geen plastic meer is, wat gebruik je dan als vervanging? Dit ga ik het komende jaar uitzoeken. Mijn bevindingen zal ik hier delen. Daarnaast hoop ik enorm dat ik jou kan inspireren en motiveren om ook eens te kijken naar jouw plastic gebruik. Kun je op dit moment al iets doen om je afval te beperken? Eerder schreef ik al een artikel over “The Green Bag” het alternatief voor het plastic groenten/fruit zakje. Dit artikel lees je hier.

Dikke kus, Lies ♡

Hits: 35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *