Beschermen,  Skin care

Zon bescherming.. hoe, wanneer en waarom?

Dat het beschermen van je huid tegen de zon belangrijk is, weet iedereen nu toch hopelijk wel. Maar waarom is het nou zo belangrijk? Hoe werkt de zon nou precies en hoe bescherm je jezelf het beste? 

De zon straalt drie verschillende soorten stralen uit:

UVA (aging) – deze straling dringt door tot in de lederhuid en tast de elastine (elasticiteit) en collagene (stevigheid) vezels aan, wat zorgt voor huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken. Daarnaast kan deze straling zorgen voor huidkanker en worden ze NIET tegengehouden door wolken en glas.

UVB (burning) – deze straling dringt door tot in de opperhuid en is de oorzaak van zonnebrand. Maar hij is ook verantwoordelijk voor vitamine D, wat onder invloed van de zon in je lichaam wordt aangemaakt.

UVC – deze straling wordt tegengehouden door de atmosfeer en komt daardoor dus niet op onze huid terecht.

De zon brengt dus een hoop risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om op een verantwoorde manier met de zon om te gaan. Want naast alle risico’s is hij ook wel heel lekker en zorgt hij voor de aanmaak van vitamine D wat o.a zorgt voor een goed humeur, sterke botten en tanden en een goede werking van het immuunsysteem.

Hoe bescherm je de huid het beste tegen de zon?

  • Kies een zonnebrandcrème met zowel UVA als UVB bescherming.
  • Smeer je op dagen waarop de UV index (dit geeft de sterkte van de zon aan) 3 of hoger is, iedere 2 uur in. 
  • Kom je net uit het water? Smeer je dan nog een keer extra in.
  • Vermijd de volle zon tussen 12.00 & 15.00 uur. Dan is hij op zijn sterkst.

Moet je jezelf ook beschermen als je niet in de volle zon zit?

Bij bewolking – 80% van de UVA & UVB stralen komen dwars door de wolken heen. Dus ook op een bewolkte dag moet je je insmeren.

Bij schaduw – 50% van de UVA & UVB stralen komen ook in de schaduw op je huid terecht. Dus ook in de schaduw smeer je de huid gewoon goed in met een zonnebrandcrème.

Daarnaast is het zoals je hierboven al leest altijd belangrijk om je in te smeren, of het nu lente, zomer of winter is.

Sun Protection Factor (SPF)

Er zijn een hoop crèmes met verschillende factoren (SPF) op de markt. Maar wist je dat de manier en frequentie waarop je smeert veel belangrijker is dan de factor? Er zit namelijk maar een paar procent verschil tussen bijvoorbeeld een SPF 15 en een SPF 50. Kies voor een SPF 15 of een SPF 30 en smeer je vervolgens iedere twee uur heel royaal in, of je nu een factor 15 of 30 gebruikt.

Hits: 129

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *