Mind

Laat je oordeel liggen

Oordelen, we doen het onbewust allemaal. Mensen oordelen om een ander naar beneden te halen. Hierdoor stijgt het zelfvertrouwen wat een beter gevoel over jezelf geeft. Hoe beter jij je voelt over jezelf, hoe minder je de drang voelt om andere mensen in hokjes te stoppen door te oordelen.

Wanneer je oordelen laat liggen kijk je met een open mind naar een persoon. Dit zorgt ervoor dat je een ander sneller waardeert en dat zorgt er weer voor dat de omgang met een ander veel positiever verloopt.

Negatief voorbeeld: Er loopt een mevrouw met bijzondere kleding op je af. Het eerste dat in je opkomt is: “jeetje, ze ziet er echt niet uit”. Je gedraagt je ook op die manier naar haar toe. Dit kan zich uiten in een afwijzende houding of een arrogante blik bijvoorbeeld. Dit kan ervoor zorgen dat die mevrouw zich ook op een andere manier gedraagt. Ze kan zich bijvoorbeeld verlegen, verdrietig of verbaasd voelen en dat geeft haar een negatief gevoel.

Positief voorbeeld: Er loopt een mevrouw met bijzondere kleding op je af. Het eerste dat in je opkomt is: “Wauw, wat gaaf dat ze haar eigen stijl laat zien!”. Je gezichtsuitdrukking wordt vrolijk en je gedraagt je ook op die manier naar haar toe. Dit kan zich uiten in: een vrolijke blik, enthousiasme of zin in een praatje. Dit kan ervoor zorgen dat die mevrouw zich open naar je toe voelt. Ze kan zich op haar eigen manier uiten en vrolijk weer verder gaan met de rest van haar dag. Dat geeft haar een positief gevoel.

Minder oordelen maakt je een fijner mens. Bij mensen die overal een oordeel over hebben, voel jij je een stuk minder open. Je kunt jezelf niet zijn en kunt je minder kwetsbaar opstellen. Mensen die minder oordelen, hebben over het algemeen leukere en diepere relaties met kennissen, vrienden, familie en partner.

Aan de slag:

Niet oordelen is ook het loslaten van verwachtingen. Wanneer je niet honderden verwachtingen hebt over iets, kun je het ook niet oneens zijn met de uitkomst. Je kunt je er wel dankbaar en gelukkig over voelen en dat brengt meer positiviteit in je leven.

Probeer deze week je verwachtingen te laten liggen. Een voorbeeld hiervan kan zijn: “Als hij mij maar mooi vindt.” Wanneer je dan bij ‘hem’ komt en hij ‘vergeet’ te vertellen hoe mooi je eruit ziet, geeft dit niet perse een heel slecht gevoel omdat je niet verwacht had dat hij zou zeggen hoe mooi je bent. Wanneer hij wel vertelt hoe mooi je eruit ziet, geeft dit alleen maar een dubbel zo gelukkig gevoel omdat je niet verwacht had dat hij dit tegen jou zou zeggen.

Laat je verwachtingen dus liggen en kijk wat het je voor positief verbaasde en gelukkige gevoelens kan brengen. Succes! Lie(f)s

Hits: 198

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *