Mind

Trouw zijn aan jezelf, hoe doe je dat?

Wat belangrijk is in het leven bepaal je helemaal zelf! Laat het niet afhangen van verwachtingen van anderen in je omgeving, of wat je zou “moeten” doen omdat het nou eenmaal zo “hoort”. Leef volgens je persoonlijke waarden en stel jezelf de vraag: “welk gedrag past bij mij?” of “Hoe wil ik zijn?”.

Constant worden er allerlei zogenaamde “belangrijke” dingen naar je hoofd geslingerd. Dingen die volgens je omgeving: vrienden, familie of sociaal media belangrijk zijn.

Voorbeeld: het schoonheidsideaal komt op sociaal media regelmatig voorbij, je “moet” een afgetraind lichaam hebben, een klein rimpeltje is niet meer acceptabel en een beetje botox of wat fillers zijn tegenwoordig heel “normaal”.  Je oom heeft de allernieuwste Ferrari en je vriendin gaat 5 keer per jaar op vakantie naar de andere kant van de wereld. Dingen die over het algemeen als “belangrijk” worden gezien. Het huwelijk van de buurvrouw is helemaal perfect en het haar van je collega zit al goed vanaf het moment dat ze haar bed uit stapt. Iedereen is ontzettend gelukkig en er zijn geen problemen. Maar we weten allemaal dat dit niet de werkelijkheid is. Er wordt ons vertelt dat: een goede baan, veel geld, veel vrienden en een hoge opleiding de sleutel naar tevredenheid en dus geluk is. Maar juist om trouw te zijn aan jezelf en keuzes te maken die bij jou passen, kun je tevredenheid en dus geluk verwelkomen.

Trouw zijn aan jezelf, hoe doe je dat?

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat er voor jou ècht toe doet, wat jou waarden zijn en hoe je wil leven. Wat wil je zien als je kijkt naar jezelf?

Stel jezelf deze twee vragen:
– Wat vind IK echt belangrijk?
– Waar wil ik dat MIJN leven om draait?

Voorbeelden van dingen die belangrijk voor je zijn (waarden): eerlijkheid, positief zelfbeeld, empathie (inlevingsvermogen), evenwicht, gelijkheid, harmonie, liefde en zo zijn er nog heel veel andere voorbeelden te noemen.

Als je weet wat jij belangrijk vind in je leven, kun je de dingen die je niet belangrijk vindt achterlaten. Een voorbeeld hiervan kan zijn: “ik wil een goede partner zijn. Dat betekend dat ik op tijd eten kook, de was doe en altijd gezellig ben.” Dat zijn dingen die je in het algemeen ‘hoort’ te doen als je een ‘goede’ partner bent. Laat deze gedachte los! Er zijn allemaal verschillende partners in de wereld. Er is niet één manier hoe je als partner ‘hoort’ te zijn.

Stel jezelf deze vraag: “Wat wil ik zien als ik naar mijzelf en mijn partner kijk?” Bij bijna ieder onderdeel kun je jezelf deze vraag stellen. Deze manier van denken helpt je om dicht bij jezelf te blijven en te doen wat jij belangrijk vindt!

Lie(f)s

Hits: 163

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *