Product review

Waarom een natuurlijke deodorant een betere keuze is

Over het verband tussen schadelijke stoffen en verzorgingsproducten, zoals bijvoorbeeld in deodorant, is al jaren een enorme discussie. Uit wetenschappelijk onderzoek is tot nu toe gebleken dat er nog geen echte bewijzen zijn dat deodoranten met die schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld aluminium vormen van kanker kunnen veroorzaken. Toch is het wel verstandig bewust te zijn van wat je allemaal op je lichaam smeert.

Maar hoe vind je dan een goede deodorant?

Let bij het kopen van een deodorant op de volgende lijst bestanddelen die je liever niet op de ingrediëntenlijst wil zien:

 • Aluminium (wordt in verband gebracht met borst/prostaat kanker en Alzheimer).
 • Parabenen (synthetische conserveringsmiddelen).
 • Triclosan (hoopt zich op in het lichaam en wordt zelfs gebruikt als bestrijdingsmiddel).
 • Ftalaten (hebben een slechte invloed op de hormoonhuishouding).

Gelukkig zijn er ook genoeg alternatieven. Ik weet (ik gebruik deze zelf) dat Sanex een fijne deodorantlijn heeft met de naam zero% voor zowel mannen als vrouwen, waarin bovengenoemde stoffen niet voorkomen. Maar ook Salt of the Earth heeft een 100% natuurlijke deodorantlijn.

Salt of the Earth deodorant 

Salt of the Earth is een merk met 100% natuurlijke ingrediënten. De producten zijn gemaakt op basis van natuurlijke mineraalzouten en beschermen je tegen een onaangename geur. Dit komt door het natuurlijke mineraalzout potassium alum. Dit mineraal wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke deodorant. Wanneer je de deodorant aanbrengt, ontstaat er een zoutfilmpje op de huid. Hierdoor kunnen de bacteriën, die transpiratie geur veroorzaken, niet overleven en zo wordt het ontstaan van onaangename geuren tegen gegaan.

De voordelen van Salt of the Earth deodorant:

 • Gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten.
 • Laat geen witte of gele strepen in kleding achter.
 • Niet getest op dieren en geschikt voor veganisten en vegetariërs.
 • Bevat geen aluminium, chloorhydraat, alcohol, parabenen, drijfgassen, triclosan en minerale oliën.

Eerst de deodorant in stick vorm die is gemaakt van pure mineraalzout. Het is de bedoeling dat je hem nat maakt en onder je oksel ‘uitsmeert’. Wat ik merk is dat je de huid eerst goed moet reinigen voor je de deodorant aanbrengt, anders werkt hij niet optimaal. Ik neem daarom ‘s ochtends een douche en breng dan de deodorant aan. Ook is het belangrijk om schone kleding (van katoen) aan te trekken. Zo geef je de bacteriën geen kans om te gaan ‘stinken’. Deze deodorant is geurloos.

Dan de deodorant in spray vorm. Ook hierbij is een gewassen huid en schone kleding erg belangrijk voor een optimaal resultaat. Je sprayt de deodorant op en ‘that’s it!’ Wel merk ik dat de spray nog even vochtig blijft, hij heeft dus even de tijd nodig om op te drogen. Ook deze heeft dezelfde werking als de stick. Je kunt dus de keuze maken welke variant deodorant je zelf fijner in gebruik vindt. De spray’s zijn er in twee soorten: een geurloze en lavendel-vanille deodorant.

Conclusie: Beide vormen van de deodorant doen wat ze beloven mits je een gereinigde huid hebt en schone kleding draagt. Ook zijn ze 100% natuurlijk, wat ik een enorm pluspunt vind. Zelf vind ik het prettig wanneer de deodorant een fris geurtje achterlaat. Dit ontbreekt bij de geurloze deodorant. De lavendel-vanille spray, heeft een geurtje maar dit is niet mijn favoriet. Daarom breng ik de stick van Salt of the Earth ‘s ochtends aan en spray ik overdag wat extra deodorant bij van Sanex, die ook geen parabenen, aluminium en alcohol bevat. Deze combi werkt voor mij heel goed. Maar als de spray uitkomt met een natuurlijke rozengeur zal ik hem zeker direct aanschaffen!

Lie(f)s

 

Dit artikel bevat één of meerdere gekregen producten

Hits: 702

9 Comments

 • Anita H.

  Heel veel deo’s werken niet goed bij mij. Ik wil wel graag testen of deze wél geschikt is. Dat ie 100% natuurlijk is, vind ik een hele grote pre. Geldt niet voor de uitvoering die ik nu standaard gebruik (maar die is wel zonder aluminium).

 • Mariska van Heel

  Ik maak meestal mijn deodorant zelf, al heb ik nog niet het ultieme recept gevonden. Fijn dat er steeds meer alternatieve natuurlijke merken op de markt komen. Ik zou deze (in sprayvorm) graag willen testen zodat ik iets heb om op terug te vallen als ik geen tijd heb om zelf iets te mixen.

  • @liesvertelt

   Wat goed dat je jouw eigen natuurlijke deodorant fabriceert. Dan weet je precies wat er wel en niet in zit. Leuk dat je mee doet! Lie(f)s

 • Angelique v. K.

  O…. Dit lijkt me fijn! ik probeer steeds gezonder te leven en sta nog niet zo vaak stil bij de deodorant die ik gebruik.. Dit zou ideaal zijn!

  • @liesvertelt

   Goed bezig Angelique! Het is zeker ook belangrijk om je bewust te zijn van wat je op je lichaam smeert, voor een nog gezondere lifestyle. Lie(f)s

 • Susan

  Ik heb welleens deo zonder parabenen en 100% natuurlijk gekocht, maar die werkte voor mij niet tegen geurtjes. Ik ben benieuwd naar dit product. Zou het graag testen.

  • @liesvertelt

   Dat merk ik inderdaad ook vaak, lastig om een goede te vinden. De Salt of the Earth werkt voor mij heel goed. Leuk dat je mee doet met de winactie! Lie(f)s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *