Geen categorie

Het ochtendritueel van Lies (eigenaresse van liesvertelt.nl)

De ochtend bepaalt voor een groot deel hoe de rest van je dag en humeur zal zijn. Daarom is het belangrijk om de ochtend goed te starten. Een rustige ochtend waarbij je tijd hebt voor een uitgebreid ontbijt, wat yoga oefeningen en een kopje thee is zoveel fijner dan dat gehaaste gevoel waarbij je snel een banaan achterover drukt en de irritatie in het verkeer oploopt omdat je ‘weer eens te laat bent vertrokken’. Vandaag het ochtendritueel van… mijzelf, ja Lies, de eigenaresse van deze website. 

Lies, positief ingesteld, een enorme perfectionist, een tikkie eigenwijs en eigenaresse van Lies Vertelt waar ik alles deel dat te maken heeft met geluk en positiviteit. Ik hoop hiermee vrouwen (en mannen) te inspireren en motiveren doormiddel van artikelen, mooie foto’s en tips voor een positieve en gelukkige levensstijl. Wat ik om mij heen merk (en ja, ook betrap ik mijzelf er regelmatig op) is dat er al heel snel negatief gedacht, gepraat en gehandeld wordt. Jammer eigenlijk, want door alleen al in een positieve zin te communiceren krijg je een gelukkiger gevoel. Lies Vertelt helpt je bij het vinden van balans in je misschien wel drukke, hectische leven. 

Wat is de eerste gedachte wanneer je ‘s ochtends wakker wordt?

Opstaan is nou eenmaal niet mijn favoriete moment van de dag. Toch probeer ik om zonder snoozen mijn fijne, grote bed te verlaten. Ik neem even een moment om aan iets fijns te denken, zoals: een warm kopje thee, het zonnetje die buiten schijnt of een lekker ontbijtje, dat helpt mij om mijn bed wat makkelijker uit te komen. Mijn allereerste gedachte wanneer ik wakker word is dus: ‘Ik wil blijven liggen’, maar al snel krijg ik toch ook wel heel veel zin in dat ontbijtje wat op mij staat te wachten. 

Hoe ziet je dagelijkse ochtendritueel eruit?

Nadat ik mijn bed uitgekomen ben, loop ik naar de badkamer en reinig ik mijn gezicht met een facewash. ‘s Nachts scheidt je huid afvalstoffen af. Het is dus belangrijk om voor het aanbrengen van je dag verzorging het gezicht eerst grondig te reinigen. Na het reinigen breng ik eerst een verzorgende crème en daarna een laagje spf aan om mijn huid te beschermen tegen de zon. Dit doe ik zowel in de winter als zomer, uva en uvb stralingen zijn er namelijk het hele jaar door. Ook poets ik mijn tanden met een elektrische tandenborstel en kleed ik mij aan. Ik leg mijn kleren de avond van te voren klaar, dat geeft zoveel rust in de ochtend. Een lekkere parfum mag ook zeker niet ontbreken. Vervolgens breng ik mijn make-upje aan, doe ik mijn haren en huppel van de trap af naar beneden. Ik zet een kopje thee, doe wat yoga of meditatie oefeningen en dan is het ‘eindelijk’ tijd voor mijn ontbijtje. Nog een laatste check voor ik de deur uit ga en dan kan de dag beginnen.

“Luister naar je lichaam, het vertelt je wat het nodig heeft.”

Wat ontbijt je het liefste?

Oh, ik het zoveel favorietjes. Havermout met amandelmelk, appeltjes, kaneel en wat rozijntjes vind ik heerlijk. Een lekkere yoghurt met fruit, granola en dadels. Een geroosterde boterham met gerookte zalm of een groene smoothie, licht verteerbaar en daarom een top ontbijt voor het sporten. En natuurlijk een Frans ontbijtje met verse croissants, een warm stokbrood, kaas, jam en jus ‘orange, maar die kan ik helaas niet iedere week eten, daar wordt mijn lichaam niet blij van. 

Ik kon een hele lange tijd niet ontbijten. Ik kreeg gewoon niks weg, werd er misselijk van en kreeg een opgezette buik. Omdat het toch belangrijk was iets binnen te krijgen (het ontbijt is nu eenmaal de belangrijkste maaltijd van de dag) begon ik de ochtend met een ontbijtdrank. Daarna ben ik het op gaan bouwen met smoothie’s, iedere avond zorgde ik voor een verse smoothie die bestond uit fruit en groenten zodat ik die de volgende ochtend rustig kon drinken. Zo ben ik langzaam begonnen met het ‘leren’ ontbijten. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Brood krijg ik s ‘ochtend nog steeds niet weg, maar fruit, yoghurt en havermout vind ik heerlijk.

 Wat helpt jou om de dag goed, vrolijk en energiek te starten?

Omdat ik chronische vermoeidheidsklachten heb, vind ik het lastig energiek te starten. Wat mij wel helpt is een opgeruimd huis wanneer ik ‘s ochtends beneden kom. Ik zorg er daarom voor dat ik alles de avond van te voren netjes en opgeruimd achterlaat. Zoals ik net vertelde geeft ook een ontbijt je energie. Zoals de brandstof benzine een auto laat rijden is een ontbijt jou brandstof om te kunnen functioneren. Wanneer ik wakker word drink ik één glas lauwwarm (citroen) water. Dit om het vochttekort dat in de nacht is ontstaan weer bij te vullen. Door de hele dag steeds wat beetjes te drinken houd je je lichaam energiek.

Wat vind jij dat iedereen ‘s ochtends zou “moeten”doen?

Doen waar jij je goed bij voelt. Alleen dan kun je de ochtend op een voor jou fijne manier starten. Verder is ontbijten voor iedereen één van de belangrijkste dingen die in een ochtendritueel hoort. Wat ik ook kan aanraden is een paar keer diep adem halen, even tot jezelf komen. Zo kun je stressvolle momenten die in de dag kunnen voorkomen beter aan. Je hebt meer geduld en kalmte in je. 

Wat is jouw ultieme tip?

Luister naar je lichaam. Als je echt luistert kun je opmerken dat je lichaam je vertelt wat het nodig heeft. Het geeft signalen als iets teveel voor je is doormiddel van klachten zoals: hoofdpijn en stijve spieren. Het geeft aan wanneer je rust nodig hebt maar ook wanneer je behoefte hebt aan energieke activiteiten zoals: dansen, wandelen en zwemmen. Zorg goed voor jezelf want alleen dan kun je je echt goed voelen, genieten en dat uitstralen. 

Lie(f)s

Hits: 126

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *