Interviews & Stories

Het ochtendritueel van Karen Hekking (Auteur, spreker en ervaringsdeskundige NAH)

De ochtend bepaalt voor een groot gedeelte hoe de rest van je dag zal verlopen. Een goede start is daarom onwijs belangrijk. Met deze “serie” nemen wij een kijkje in het ochtendritueel van een voor mij inspirerend persoon. Vandaag het ochtendritueel van..

Karen (49) moeder van twee meisjes, auteur van het boek: “In gesprek met een spraakgebrek”, spreker, columnist, creatief, oplossingsgericht en ondernemend.

Karen vertelt iets over haarzelf: Als mijn oma vroeger ‘K’ fluisterde, dacht ik dat ze een geheim over mij verklapte. Een geheim dat ik zélf nog niet eens wist! Mijn voornaam werd vaak tot ‘Ka’ teruggebracht. Pas veel later begreep ik dat mijn oma mompelde over een akelige enge ziekte. Waar je dood aan kon gaan en maar beter niet over praten kon. Inmiddels zijn we jaren verder. Ik heb ‘K ‘ gehad tijdens mijn zwangerschap en een hersenbeschadiging (NAH) opgelopen in de kleine hersenen. Tip: eet nóóit een broodje salmonella! Mijn motoriek is gestoord, net als mijn concentratie en vermogen om te plannen. Ik heb last van een verhoogde afleidbaarheid en evenwichtsproblemen. Mijn dysartrie (articulatiestoornis) is veruit mijn meest favoriete beperking. Omdat ik vroeger logopediste was? Op mijn website schrijf ik columns, ik heb het boek: “In gesprek met een spraakgebrek” geschreven en ook verzorg ik regelmatig lezingen.

WAT KOMT ER ALS EERSTE IN JE OP WANNEER JE ‘S OCHTENDS JE OGEN OPENT?

Meestal denk ik even na over de afgelopen nacht. Heb ik lang genoeg geslapen? Ben ik uitgerust? Als ik de kans krijg draai ik me nog even om, natuurlijk.

TIJD VOOR JE OCHTENDRITUEEL, VERTEL, HOE ZIET DAT ERUIT?

‘s Morgens komt mijn jongste dochter nog even bij mij in het grote bed liggen. Even kletsen, even lachen en plannen maken. Ik douche iedere ochtend. Daar word ik pas echt wakker van. In mijn dagelijks leven ben ik vooral bezig met leven en leren. Ik probeer een wijs mens te worden. Mijn leven vul ik met het opvoeden van mijn dochters en het huishouden. Daarnaast deel ik graag mijn kennis over communicatie met anderen. Zo geef ik regelmatig lezingen. Door mijn hersenletsel ben ik niet meer zo belastbaar als vroeger, maar ik probeer die belastbaarheid op te rekken. Mijn motto daarbij is: wees moedig en mild. Ik kijk hoever ik kan komen, maar ik veroordeel mezelf niet als het niet lukt. En dat lukt me steeds beter.

MET WELK ONTBIJTJE START JE JE DAG OP EEN GOEDE MANIER?

Iedere ochtend neem ik twee bruine boterhammen en een kopje thee. En ik bof, mijn boterhammen zijn al klaar als ik beneden kom. In het weekend halen we soms verse broodjes. Radio aan, krant erbij en een zonnetje door het raam.

WAT HELPT JOU ALS JE MET HET “VERKEERDE BEEN UIT BED BENT GESTAPT”?

Een goede nachtrust is de basis. Een warme korte douche en een goed ontbijt zijn voor mij ook belangrijk. We hebben ‘s morgens eigenlijk nooit haast. Dat vind ik fijn.

WAT IS JE ULTIEME TIP VOOR HET BEGIN VAN EEN FANTASTISCHE DAG?

Haast voorkomen, lekker ontbijten en een beetje lief zijn voor elkaar. Dat is mijn basisrecept voor ieder goed begin van iedere dag.

Dankjewel Karen, voor het kijkje in je ochtendritueel. Ik vind het onwijs waardevol hoe je iets onwijs heftigs omzet in iets positiefs waarmee je anderen, in wat voor situatie dan ook, kunt helpen.

Wil je meer lezen over Karen? Neem dan een kijkje op haar website igmes.nl 

Hits: 267

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *