Mind

Jezelf belonen heeft een positief effect op het behalen van je doel.

In het vorige artikel vertelde ik over mijn ervaringen met spanningsklachten. Heel belangrijk op de weg naar herstel is de zorg en liefde voor jezelf. Juist wanneer het minder gaat is het belangrijk om jezelf te stimuleren met positieve gedachten en jezelf af en toe te belonen. Maar hoe/waarmee beloon je jezelf nou?

Het motiveert om jezelf te belonen wanneer je een persoonlijk doel hebt behaald. Maak vooral in het begin je doel niet te groot. Met kleine stapjes kom je er ook en iedere stap is er weer één.

Mijn beloningen na het behalen van een doel zijn soms klein en soms wat groter. Wanneer ik iets “moet” doen waar ik minder zin in heb, spreek ik met mijzelf af dat ik achteraf de tijd neem om een gezichtsmasker aan te brengen, even tijd voor mijzelf! Ik probeer zo gezond en regelmatig mogelijk te eten door de week. Dat betekend dat ik vooral gezonde, verse maaltijden (zonder pakjes en zakjes) probeer te bereiden. Is dit goed gegaan, dan beloon ik mijzelf in het weekend met het bakken van iets lekkers. Ook sporten is soms een struikelblok. Als ik mijn sportdoel per week heb gehaald, dan loop ik even naar de boekenwinkel voor mijn favoriete tijdschrift, voor mij echt een verwen moment.

Afgelopen week beloonde ik mezelf met een cadeautje van Lucardi juwelier Zutphen. Ik hou van fijne, minimalistische sieraden en koos een eenvoudige, zilveren ring. Een horloge mag van mij iets meer opvallen. Daarom koos ik voor een zilveren band met een stijlvolle, witte wijzerplaat. Het herinnert mij er elke dag aan dat ik op de goede weg zit en dat motiveert mij extra veel om mijn volgende doelen ook te behalen.

Wist je dat je hersenen bij het belonen van jezelf na een behaald doel (bijvoorbeeld: sport) het stofje dopamine aanmaakt? Daardoor gaan je hersenen sport vertalen naar iets positiefs waardoor het je steeds minder moeite kost.

X Lies

Hits: 274

2 Comments

  • Rieneke

    Ik zorg dat ik inspanning altijd afwissel met ontspanning. Dus tegenover een avond overwerken staat bij mij een avondje film, shoppen of iets drinken met een vriendin in de stad. Omdat ik deze “afspraak” met mijzelf en mijn agenda maak is overwerken geen belasting meer. Er staat altijd iets positiefs tegenover waardoor ik voldoende tijd voor mijzelf krijg om energie op te doen. (leuke blog, ga zo door!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *