Leer je huid kennen

Hoe de huid werkt (in het kort)

De huid is het grootste orgaan van je lichaam met veel verschillende functies. Het geeft het lichaam o.a bescherming, reguleert warmte, is een gevoelszintuig en neemt bepaalde stoffen op (crème) en scheidt stoffen af (zweet, talg). Ik vertel je in het kort hoe de huid werkt zodat jij haar beter kunt leren kennen.

De huid bestaat uit cellen, heel veel cellen die zich continu vernieuwen, dit proces (van nieuwe tot dode huidcel) duurt ongeveer een maand. Vandaar ook, dat er vaak wordt gezegd dat het ongeveer een maand kost voordat je resultaat kunt zien bij gebruik van een nieuw product zoals een crème. De cellen in de onderste laag van de huid bevatten veel vocht, hoe verder de cel naar boven (de buitenkant van de huid) schuift, hoe minder vocht de cel bevat en hoe platter hij wordt, de huidcel gaat dood en wordt een huidschilfer.

De huid bestaat uit drie lagen:

De opperhuid – is de buitenste (zichtbare) laag van de huid. De bovenste laag van de opperhuid bestaat uit dode huidcellen, deze cellen bevatten geen leven meer. De dode huidcellen liggen als een laagje op de huid en worden bij elkaar gehouden door een vetachtige stof (deze stof bestaat o.a uit talg en zweet). Deze huidlaag wordt ook wel de zuurmantel genoemd. Het geeft de huid bescherming tegen invloeden van buitenaf en zorgt voor een soepele hoornlaag. Teveel warm water en zeep lost de zuurmantel op, er ontstaat dan een droge, trekkerige huid.

De lederhuid – is de middelste laag van de huid, deze bestaat uit bindweefsel. Je vindt hier de collagene vezels (zorgt voor een stevige huid) en de elastine vezels (zorgt voor een soepele huid).

De onderhuid – is de onderste laag van de huid, hier zit o.a het vetweefsel wat de onderliggende organen beschermd. Ook dient het als isolerende laag die beschermd tegen kou en geeft een natuurlijk vorm aan het lichaam.

Opnemingsorgaan

De huid is een opnemingsorgaan. Dit is natuurlijk ook de reden waarom wij smeren met crèmes, bodylotion, olie enz. Je smeert een product op je huid, dit wordt opgenomen en je huid doet hier iets mee. De huidbarrière bevindt zich in de opperhuid. Hij laat stoffen selectief door. Sommige stoffen kunnen de huidbarrière dus wel binnenkomen (zoals bepaalde huidverzorgingsproducten), andere stoffen niet (water bijvoorbeeld, het zou toch wat zijn als de huid water op zou nemen, dan kun je jezelf vergelijken met een spons). Mijn opa zei ooit: “onzin zo’n hydraterende crème, zet gewoon de douchekop op je gezicht”. Haha, zo werkt het dus niet opa! Het vermogen van de huid om stoffen op te nemen staat onder invloed van een aantal dingen:

– De dikte van de hoornlaag. Een dikke hoornlaag (heeft een dikke laag dode huidcellen) neemt stoffen moeilijk op.

– De temperatuur van de huid. Een warme, goed doorbloede huid neemt stoffen beter op.

Dit zijn in het kort de belangrijkste eigenschappen van de huid. Oef, ik hoop dat dit “theoretische” en informatieve artikel niet al te lastig was. Nu begrijp je hopelijk een klein beetje hoe die huid in elkaar zit. In de volgende artikelen vertel ik je alles over crème’s, peelings, huidtypes, hypes enz.

Heb je een dringende vraag of een leuk voorstel? Laat gerust een reactie achter of stuur mij een mailtje via: info@liesvertelt.nl

Hits: 514

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *