Ingrediënten

Fluoride – wel of niet schadelijk?

Fluoride is de afgelopen jaren vol op in de picture (geweest). Ik ben op onderzoek uit gegaan, heb verschillende studies gelezen en vertel mijn ondervindingen van dit moment in dit artikel.

Wat is fluoride?

Fluoride vind je in o.a tandpasta’s, mondwater en ook de fluoride pilletjes en bitjes die je (vroeger) van de tandarts kreeg zullen je vast bekend voorkomen. Ze zouden ervoor zorgen dat het gebit beschermd is tegen gaatjes en de kans op tandbederf zou minder zijn. Fluoride is een afvalproduct wat ontstaat bij de vorming van aluminium en kunstmest. Het is hierdoor een goedkoop ingrediënt wat zoals ik hierboven al vertelde bijna aan iedere tandpasta wordt toegevoegd. Wat zeker is, is dat Fluoride in grote hoeveelheden zeer giftig is.

Naast het feit dat claims en onderzoeken vertellen en bewijzen dat tanden beter beschermd zouden zijn bij het gebruik van fluoride, zijn er ook onderzoeken die aantonen dat dit niet perse het geval zou zijn. 

Wat tonen onderzoeken aan?

Er zijn een groot aantal onderzoeken die aantonen dat het gebruik van fluoride een hoop gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het zou o.a kunnen zorgen voor beschadigingen aan de hersenen met alle gevolgen van dien. Ik heb in mijn zoektocht een hoop enge dingen gelezen waarvan natuurlijk niet bij iedere bewering gebleken is dat dit de waarheid zou zijn. Wel kom ik tot de conclusie dat er meer onderzoeken zijn die nadelen aantonen dan onderzoeken die voordelen aantonen. Je moet jezelf dan ook afvragen of je een ingrediënt, waarvan nog niet 100% zeker is (naast alle onderzoeken die dit al wel hebben aangetoond) of het schade kan toe brengen aan je lichaam wil gebruiken. 

Het lastige aan dit onderwerp is dat er zoveel beweringen, onderzoeken en meningen zijn en er tot op de dag van vandaag nog steeds geen duidelijk antwoord is. Ik kan je alle beweringen en onderzoeken voorschotelen, maar het lijkt mij dat je aan de hand van dit artikel het beste een eigen keuze kunt nemen. Er wordt gesproken over mogelijke schadelijke effecten en mijn mening is dan ook dat ik in dit geval dan toch liever voor een variant zonder fluoride kies. Beter het zekere voor het onzekere voor zover dat mogelijk is.

Hits: 115

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *