Personal

Terug in de tijd…

Een persoonlijk verhaal, een verhaal om door te geven. Omdat wij niet mogen vergeten wat er gebeurd is, nog niet zo lang geleden. Vandaag deel ik het verhaal van mijn oma, die als tienermeisje de oorlog meemaakte.  

Zo’n tachtig jaar geleden, mijn oma was een jaar of dertien. Mijn overgroot opa, opa Donjacour had een kleding-atelier genaamd Dojaco in Amsterdam, waar hij ook een Joods gezin in dienst had. Met de dochter van dit gezin was mijn oma goed bevriend, ze speelde samen accordeon en gaven optredens in het mooie A’dam. Op een dag vroeg het gezin mijn familie of ze de accordeon in bewaring wilde nemen, ze vertrouwde het niet helemaal. Niet veel later werd het gezin opgepakt, mijn familie heeft nooit meer iets van ze gehoord. Het moet echt vreselijk zijn om je beste vriendin op zo’n afschuwelijke manier te verliezen, later beseffend wat er gebeurd moet zijn. Opgepakt omdat je niet voldoet aan een beeld wat mensen voor ogen hebben, onterecht, niks misdaan..

Een jaar geleden overleed mijn oma. Bij het klaarmaken van het huis voor de verkoop, kwam de accordeon weer tevoorschijn. Een instrument met een bijzondere, mooie maar ook zeer pijnlijke geschiedenis. Uiteindelijk is het idee ontstaan om haar te schenken aan het Joods Historisch museum. Een plek, waar alles samenkomt. Op deze manier, blijft het verhaal bestaan. Een verhaal wat tot op de dag van vandaag niet eerder vertelt is aan de buitenwereld, maar zó belangrijk is om door te geven.

Twee weken geleden heb ik de accordeon samen met mijn tante naar het museum gebracht. Een mooi, emotioneel en vooral ook heel bijzonder moment. De accordeon staat inmiddels op de kinderafdeling van het Joods Historisch museum waar iedereen vanaf nu vol bewondering kan kijken, luisteren en wegdromen..een mooier einde (of misschien juist begin) kunnen wij niet bedenken..

Mocht je nou herkenning lezen in dit verhaal, de namen, plaatsen enz. neem dan contact met mij op via info@liesvertelt.nl Wij zijn nog steeds opzoek naar de naam van het meisje waar de accordeon ooit van was..

Hits: 285

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *