Reinigen,  Skin care

Zeep, wel of niet een goed idee?

Zeep voor het wassen van je handen, en dan het liefste een paar keer per dag. Zeep voor het wassen van je haren en lichaam. Zeep voor het schrobben van je gezicht. Er zijn nog steeds veel mensen die zeep overmatig gebruiken. Want hoe schoner, hoe beter, toch? Niet helemaal!

Laat ik beginnen met een klein stukje theorie over de huid. De huid bestaat uit 3 lagen waarvan de bovenste laag (de opperhuid) bestaat uit o.a een zuurmantel. Dit is een laagje die de huid beschermd tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen van buitenaf. De zuurmantel bestaat uit talg, dode huidcellen en zweet. (Meer weten over de huidlagen? Klik dan hier!).

Iedere keer wanneer je een douche neemt lost er een klein beetje van die zuurmantel op, helemaal niet erg, want hij wordt continu vernieuwd. Wanneer je zeep gebruikt, ontvet je de huid met als gevolg misschien wel een uitgedroogde en te schone huid. Te schoon, kan dat? Ja, dat kan! Dit komt door de hoge  PH waarde. De huid heeft vervolgens een aantal uur nodig om te herstellen en weer op zijn natuurlijke PH waarde te komen.

Even voor de info: op een schaal van 0 tot 14 is een PH waarde van 0 héél zuur, een PH waarde van 7 (water bijvoorbeeld) neutraal en een PH waarde van 14 héél base (het tegenovergestelde).

  • De huid heeft een PH waarde van ongeveer 5,5.
  • Zeep heeft een PH waarde van ongeveer 8 of soms zelfs 10.

Wanneer je de huid iedere dag of zelfs meerdere keren per dag met een sterke reiniger zoals zeep reinigt, droog je de huid uit, los je de zuurmantel op en dat maakt dat schadelijke bacteriën de huid makkelijker binnen kunnen dringen. Hierdoor ontstaan er heel gemakkelijk skinissues zoals een droge, trekkerige, rode huid. Maar ook geef je hiermee de huid een seintje dat hij extra talg aan moet maken, want die huid is uitgedroogd. Dit kan weer resulteren in onzuiverheden zoals puistjes.

Overmatig reinigen met zeep (welteverstaan een stuk zeep, schuim en douchegel) is daarom als je het mij vraagt niet echt een goed idee. Maar dit betekend natuurlijk niet dat je dan maar nooit meer een lekkere zeep kunt gebruiken. De tip is balans, net zoals overmatig chocolade eten ook niet echt een goed idee is (al lijkt het mij fantastisch, maar dat terzijde). Was er bijvoorbeeld alleen je oksels mee, je hoeft ècht niet iedere dag je hele lichaam in te zepen, want hoe schoner hoe beter, dat is dus niet helemaal waar!

Hits: 85

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *