Mind

De invloed van geur op je gemoedstoestand

Geuren kunnen een positieve invloed hebben op je psyche. Een voor jou prettige geur zorgt ervoor dat het stofje dopamine, dat zorgt voor een geluksgevoel, vrijkomt in je lichaam. Het kan je terugbrengen naar fijne herinneringen zoals je laatste vakantie. Een ontspannende lavendelgeur bijvoorbeeld, kan beelden oproepen van de eindeloze lavendelvelden in de Franse Provence.

Geuren hebben ook een effect op je gemoedstoestand zonder dat je daar zelf invloed op hebt. Dit wordt allemaal geregeld in de hersenen. Om precies te zijn in het limbisch systeem, die o.a emoties, genot en het geheugen regelt. Wanneer je bijvoorbeeld de geur van eucalyptus ruikt, krijg je er een verfrissend gevoel bij. Wanneer je een volgende keer weer die eucalyptus geur ruikt kan het zijn dat het verfrissende gevoel die je toen had weer opgeroepen wordt.

Zo heeft iedere geur weer een andere werking op zowel onze gemoedstoestand als ons lichaam. Want naast dat het een psychologisch effect heeft hebben etherische oliën ook een therapeutische werking. Eucalyptus wordt gebruikt bij o.a spierpijn. Maar eucalyptus en tea tree hebben bijvoorbeeld een bacteriedodende werking en worden daarom ook wel ingezet bij een verkoudheid. De stoffen uit een olie komen zowel door de huid (massage) als door de luchtwegen (inademing) in het lichaam. Ze worden door de bloedbaan opgenomen en geven zo hun werking af aan het lichaam.

GEBRUIK VAN ETHERISCHE OLIEËN 

Je kunt ervoor kiezen om de olie te vernevelen in een diffuser. Zo wordt de ruimte beetje bij beetje gevuld met de door jou uitgekozen geur. Daarnaast zorgt een diffuser ervoor dat de luchtvochtigheid verbeterd wordt wat weer een positief effect heeft op de luchtwegen, ogen en eventuele allergieën.

Van geurwolkje kreeg ik een aantal fijne etherische oliën (en wat zien de flesjes er toch lief uit, hélemaal mijn style). Fris briesje bijvoorbeeld die ingezet kan worden bij vermoeidheid en een laag immuunsysteem. Deze olie bevat eucalyptus, rozemarijn en zilverspar en wekt een optimistisch en verfrist gevoel op. De olie genaamd Yin zorgt voor rust, balans en kan daarnaast een erotische stemming opwekken. Zo zie je maar wat geur allemaal teweeg kan brengen.

Hier lees je mijn tips voor de balans tussen inspanning en ontspanning en vertel ik je meer over de kruidenthee van Geurwolkje.

Hits: 169

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *