Fair & Green

Mijn plasticvrije badkamer

Stapje voor stapje wordt mijn huis steeds milieubewuster. Zo gebruik ik inmiddels al een tijdje natuurlijke schoonmaakmiddelen, neem ik mijn eigen boodschappentasje en groentezakje mee naar de supermarkt en scheid ik zorgvuldig mijn afval. Natuurlijk zijn er altijd punten van verbetering, dus ook mijn badkamer heb ik eens grondig onder de loep genomen.

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar ook in de badkamer verspillen wij een enorme hoeveelheid aan plastic afval. Denk aan; tandenborstels, wattenstaafjes, flessen van bijvoorbeeld shampoo en verpakkingen van tampons of maandverband. Ieder jaar wordt er ongeveer 165 kilo aan plastic verpakkingsmateriaal per persoon verbruikt. Plastic weegt niks, kun je nagaan wat een enorme berg dit moet zijn. Dat kan natuurlijk beter!

BAMBOE TER VERVANGING

Bamboe is een duurzame en snelgroeiende plant en een geweldig aternatief ter vervanging van plastic. Zo worden er bijvoorbeeld tandenborstels en wattenstaafjes van gemaakt.

WASBARE ALTERNATIEVEN

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over wasbare wattenschijfjes. Het idee dat er minimaal 728 wegwerp wattenschijfjes per jaar in de prullenbak verdwijnen, vind ik natuurlijk niet oké. De wasbare variant past een stuk beter in een plastic/afval vrije badkamer.

SHAMPOOBAR

Een shampoo bar is een vervangend product voor een fles. Sterker nog, één shampoo bar staat gelijk aan drie plastic flessen wat betekent dat hij ongeveer tachtig wasbeurten mee kan. Je maakt je handen nat en wrijft de shampoobar tussen je handen tot er een lekker geurend schuim ontstaat. Vervolgens masseer je het schuim in je haren, goed uitspoelen en voila! Schoon haar zonder dat je het milieu aantast met onnodige verpakkingen.

Vragen die meteen door mijn hoofd dwarrelden toen ik van dit product hoorde waren; wordt je haar wel echt schoon? Is het niet onhandig zo’n blok shampoo, schuimt het wel en wordt mijn haar niet enorm droog? Al deze stellingen kan ik meteen ontkrachten. De bar schuimt heerlijk en is makkelijk in gebruik. Mijn haar is ècht schoon en de plastic flessen in mijn badkamer zijn verleden tijd. Ik ben oprecht enorm fan geworden van deze producten en kan het je daarom van harte aanbevelen.

Shampoobars heeft tientallen bars in verschillende geuren met ieder zijn eigen werking. Zo werkt de lavendel bar tegen roos, de citroen bar tegen vettig haar en is de kokos bar geschikt voor een gevoelige hoofdhuid. Zelf testte ik de jasmijn en rozen bar geschikt voor “normaal” haar. Voor ieder haartype wat wils.

Naast de shampoo bars heeft dit merk ook héérlijke conditioner bars, zepen en bruisballen. Fijne, verantwoorde producten die ècht goddelijk ruiken. 

VERPAKKING – De producten worden vanzelfsprekend verpakt in volledig biologisch afbreekbare verpakkingen en ze zijn daarnaast natuurlijk ook altijd recyclebaar.

In een handomdraai heb ik mijn badkamer dus omgetoverd naar een plasticvrije badkamer en ik ben meer dan tevreden. Hoe simpel kan het zijn, een beetje extra liefde voor onze mooie wereldbol.

Dit artikel bevat één of meerdere gekregen producten die in alle eerlijkheid en met de grootste zorg getest en gereviewd zijn. 

Hits: 163

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *