Body

Yoga is gezond en dit is waarom!

Yoga, meditatie, mindfulness.. mensen zijn “ineens” volop opzoek naar vormen van ontspanning. “Ineens” tussen haakjes omdat ik dit persoonlijk niet zo plotseling vind. Verwachtingen worden hoger, je “moet” goed presteren. Hoge cijfers op school, daar begint het al mee, op een latere leeftijd carrière maken, op social media al je “successen” delen en natuurlijk al die ballen omhoog houden. Yoga leert je om op een andere manier naar het leven en de wereld te kijken. Dit klinkt misschien zwaar en “zweverig”, maar eigenlijk is het alleen maar heel “licht”, down to earth en verlossend.

GRENZEN – Yoga leert je om je grenzen te ontdekken en bewaken. Wanneer je op de yogamat in een houding staat waarbij je voelt dat het teveel voor je is, merk je dit op en kun je hier vervolgens op inspelen door de houding eventueel aan te passen. Zo werkt het natuurlijk niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Deze mooie les neem je mee in de rest van je dag, week, jaar etc. 

LICHAMELIJK – Yoga versterkt je botten en spieren, helpt je bij een gezonde lichaamshouding en bevorderd een goede doorbloeding. Daarnaast leer je letterlijk om, zoals ze dat zo mooi zeggen, te luisteren naar het fluisteren van je lichaam. Vaak vertelt je lichaam je wat je nodig hebt, de kunst is om hier goed naar te luisteren.

SERENITEIT – Ik merk het ècht wanneer ik de dag start met een aantal yoga oefeningen. Ik ben dan, naast alle andere voordelen, zoveel kalmer en de dag verloopt veel soepeler. Yoga kan je helpen bij het vinden van rust in jezelf, dat is toch een mooi gegeven?

FOCUS – Yoga verbeterd je focus, dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. Tijdens een yoga oefening speelt focus een grote rol. Nadat je van je yogamat afstapt neem je deze “lessen” als het ware mee de verdere dag in. Focussen is oefenen, yoga helpt je hierbij. Kies een punt dat jij belangrijk vindt, wat je aandacht (focus) geeft, dat groeit, net zoals een plantje die je water geeft.

DETOX – Het beoefenen van yoga heeft een ontgiftende werking op je lichaam. Bij een twistende oefening bijvoorbeeld, wring je als het ware de afvalstoffen uit je lichaam. Natuurlijk is je lichaam continu bezig met het ontgiften, maar een beetje extra hulp is natuurlijk altijd een goed idee!

Dit zijn een aantal voordelen die yoga je kan bieden. Heb jij al eens aan yoga gedaan? Wat brengt het jou?

Hits: 76

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *