Mind

Communiceren kun je leren – communicatie met kinderen

Communiceren over een vervelende, angstige of verdrietige situatie kan best ingewikkeld zijn. Toch is het goed om te communiceren over wat er in je om gaat. Ik deel graag een aantal van mijn tips om de communicatie met je kind iets gemakkelijker te maken.

IN BEWEGING – Praten terwijl je “in beweging” bent kan ervoor zorgen dat een kind zijn of haar gevoelens open gooit. Maak een wandeling, bak een taart, kleur een kleurplaat of bouw een toren. Het bakken van die taart staat op deze manier in het middelpunt wat het communiceren over misschien wel een vervelende situatie gemakkelijker maakt.

V o o r b e e l d – Volwassenen: “Hoe vind je het dat je op dit moment even niet naar school kunt? Kind: “stom!” Volwassenen: “hoe komt dat?” Kind: “dat wil ik niet zeggen!” einde gesprek.

Wanneer je deze vraag in beweging stelt, bestaat er een grote kans dat het kind zich meer openstelt en uitgebreider wil vertellen over zijn of haar dag. Push niet teveel, laat het gesprek op spelenderwijs “vanzelf” ontstaan.

AVONDRITUEEL – Een krachtig hulpmiddel om in je avondritueel te introduceren is het “drie stappen klets plan.” Dit gaat als volgt:

  • 1. Wat vond je het stomste vandaag?
  • 2. Wat vond je een beetje leuk?
  • 3. Wat vond je het aller leukste?

Voor het slapen gaan kun je dit stappenplan bespreken met je kind. In een rustige, donkere, vertrouwde omgeving is het makkelijker om jezelf open te stellen. Deze vragen nodigen een kind op een speelse manier uit te vertellen over de dag en hem op deze manier af te kunnen sluiten. Start met het stomste en eindig met het leukste zodat het kind daar vervolgens lekker over kan gaan dromen.

DE HANDPOP – Frits heette hij, als klein kind vertelde ik niet altijd even graag over wat er in mij omging, maar zodra Frits uit de kast getrokken werd veranderde dit. Héle verhalen vertelde ik tegen Frits.

Een handpop maakt het communiceren over gevoelens een stuk gemakkelijker. Het geeft een gevoel van veiligheid, als een vriendje. Een handpop oordeelt niet en luistert als de beste.

EEN KNUFFEL – Soms is het goed om even stil te zijn, even niks te zeggen en je kind een knuffel te geven. Het geeft een kind een gevoel van veiligheid. Ook komt het knuffelhormoon oxytocine vrij, dit hormoon heeft een rustgevende en hechtende werking.

Hits: 85

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *