More

Zo houd je je bloemen zo lang mogelijk vers

In deze periode, waarin velen van ons nog steeds, meer dan eerst, “aan huis gekluisterd” zijn, is een vers boeket natuurlijk wel een “must”. Je hoort mensen vaak over de kwaliteit van de bloemen, maar wist je dat de manier van verzorgen thuis ook een grote invloed heeft op de levensduur? Ik geef je graag een aantal tips.

SNIJD DE STELEN SCHUIN AAN

Het schuin aansnijden van de stelen bevorderd de levensduur. Je kunt de steel zien als een bloedvat. Bij het aansnijden ontstaat er een verse “wond”, dat is wat je wil, want op deze manier kan het “bloedvat” optimaal “drinken”. Knip je de steel, dan knijp je de vaten letterlijk dicht wat het “drinken” onmogelijk maakt. Ook wanneer je bloemen schuin aangesneden zijn door de bloemist moet je dit thuis nogmaals doen. Tijdens de reis van bloemist naar huis drogen de vaten in wat het “drinken” ook lastig maakt. Samengevat, snijd de stelen bij aankomst schuin af met een schoon, scherp aardappelschilmesje.

GEBRUIK EEN SCHONE VAAS

Een vaas kan een grote bacteriebron vormen als deze niet op de juiste manier wordt schoongemaakt. Zelfs bij een “schone” vaas uit de kast is het aan te raden om deze vlak voor gebruik nogmaals te reinigen. Chloor is een goed middel om bacteriën te doden, helaas is dit wel belastend voor het milieu. Kies daarom voor warm water met een drupje afwasmiddel en gebruik eventueel een schuursponsje.

VERWIJDER OVERTOLLIG BLAD

Overtollige in het water hangende bladeren kunnen gaan schimmelen. Dit kan ervoor zorgen dat bacteriën zich in het water gaan nestelen. De vaten van de steel kunnen verstopt raken met als resultaat, een slaphangende bloem. Verwijder overtollig blad dus zorgvuldig.

BLOEMVOEDING

Bloemvoeding bestaat uit suikers die de bloemen voeden en bevat daarnaast anti-bacteriemiddel. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken. Teveel kan de bloemen schade toebrengen, te weinig geeft niet het gewenste effect. Op het zakje, die je vaak bij een boeket ontvangt, kun je vinden voor welke hoeveelheid water het bedoeld is. Meestal zijn het zakjes voor een halve liter. Gaat er één liter water in de vaas, dan heb je dus twee zakjes nodig.

DE JUISTE PLEK

De plaats waar je de bloemen laat pronken heeft ook een grote invloed op de levensduur. Zorg ervoor dat ze niet bij de verwarming, in de volle zon of bij een openstaande deur staan. Ook kun je ze het beste bij grote temperatuurverschillen (vorst buiten- naar kamertemperatuur) even aan de temperatuur laten wennen door ze bijvoorbeeld eerst in de keuken in de verpakking op water te zetten.

WAAR LET JE OP BIJ HET UITZOEKEN VAN EEN BOEKET?

Veel mensen kopen de bloemen het liefst zoveel mogelijk in de knop. Toch is het beter om bij bijvoorbeeld een roos, te kiezen voor één die net iets is gesprongen (geopend). Het gevaar bij een roos die helemaal dicht zit is dat hij te vroeg is gesneden bij de kweker waardoor de knop niet open komt.

DE STYLING – CREATIEVE TIP

Een handig hulpje bij het schikken van je boeket is plakband. Hiermee zorg je ervoor dat de bloemen op zijn plek blijven. Plak het plakband in “repen” aan de bovenkant van de vaas. Doe dit zowel horizontaal als verticaal zodat er als het ware een raster ontstaat. Snijd elke steel voordat je haar in de opening van het plakbandrooster steekt, schuin aan en zet haar op de door jou gekozen plek. Wanneer je de bloemen in verschillende hoogtes snijdt ontstaat er een speels effect, ook wel het “plukboeket” genoemd.

Hits: 712

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *