Chemische stoffen in cosmetica – het zogenoemde cocktail effect

Misschien heb je het wel gezien, de uitzending bij Radar op NPO 1 over hormoonverstorende ingrediënten in cosmetica producten. Zo werd er bijvoorbeeld vertelt dat je in een simpel ochtendritueel met ongeveer 23 hormoonverstorende stoffen in aanraking komt.

Zo komt zo’n hormoonverstorende stof via de huid in het lichaam waar het ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Je merkt dit vaak niet meteen, maar pas na langere tijd.

In een simpel (geen poespas) ochtendritueel kunnen dus 23 verschillende hormoonverstorende stoffen in je lichaam terecht komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan shampoo, tandpasta, deodorant en handzeep. Die kleine beetjes, want dat is waarom de stoffen gewoon legaal zijn, vormen al snel een cocktail van heel veel verschillende hormoonverstorende stoffen. Zorgwekkend als je het mij vraagt.

Ik bevind mij momenteel in een ware zoektocht naar echte, natuurlijke verzorgingsproducten. Producten zonder schadelijke, chemische en hormoonverstorende stoffen. Ik krijg inmiddels de rillingen van merken die zijn of haar producten natuurlijk noemen zonder dat ze ècht natuurlijk zijn. Wist je namelijk dat een merk vrij is in het noemen van deze term? Natuurlijk is dus lang niet altijd natuurlijk, dat heb ik wel geleerd sinds ik eens grondig door de ingredientenlijsten ben gaan spitten.

Ik ben het als mijn missie gaan zien hier dieper in te duiken en zal je hier, via mijn website en Instagram van op de hoogte houden.

De uitzending van Radar kun je hier terugkijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven