Interviews & Stories

Het verhaal van.. Rachel Rikkers

Het verhaal van… De serie waarbij ik, voor mij inspirerende mensen, interview over het leven. Wat is zijn of haar drijfveer, wat maakt hem of haar gelukkig en wat probeert hij of zij de wereld mee te geven? Deze keer het verhaal van.. Rachel Rikkers.

Rachel Rikkers, eigenaresse van Koud Kunstje, dè knutselwinkel aan de Rozengracht en woont samen met haar grote liefde Willem-Jan in het prachtige Amsterdam. Ze hebben een samengesteld gezin met maar liefst zes kinderen, waarvan er inmiddels vijf uit huis zijn. Rachel: “Ik leg onze jongste dus enorm in de watten, want zo’n leeg nest…”

RACHEL, JE BENT EIGENARESSE VAN HÈT PARADIJS VOOR KNUTSELLIEFHEBBERS, KOUD KUNSTJE. HOE IS DIT IDEE ONTSTAAN?

“Ik zou bijna zeggen dat het een gelukkige noodgreep was: ik zat midden in een heftige burn-out en was alle angst voorbij. Het zaadje werd natuurlijk al veel eerder geplant. Als kind deed ik niets anders dan creëren. Een ondergrondse hut met waterput, een poppentoilet van wc rolletjes, veel tasjes en mini kastjes met geheime laatjes. Voor mijn 17had ik al 150 kledingstukken ontworpen, gemaakt en daar wedstrijden mee gewonnen. Maar de harde modewereld paste niet bij me, de twijfel sloeg toe en ik ging filosofie en daarna pedagogiek studeren aan de universiteit. Beiden afgebroken, jong getrouwd, kinderen gekregen en een baan als management assistent. Nooit meer iets creatiefs gedaan, zo kan het gaan.”

“Die burn-out was een zegen. In plaats van als een blinde gestreste kip rond te rennen moest ik stilstaan bij wie ik ben en wat ik fijn vind. Knutselen dus! Dat hielp direct, ik kwam uit mijn hoofd weer langzaam terug op aarde. En toen op een goede dag Angelique Kraandijk van Villa Mooi, een kleurrijke speelgoed en kleding winkel in Zwolle, verhuisde van de Van Karnebeekstraat naar de Sassenstraat en vroeg of ik niet iets voor mezelf wilde beginnen, werd Koud Kunstje geboren.”

TOEN JE WINKEL NOG GEVESTIGD WAS IN ZWOLLE, KWAM IK ALS KIND REGELMATIG BIJ JE KNUTSELEN. WAT MAAKT DAT KNUTSELEN ZO BELANGRIJK IS VOOR KINDEREN?

“In de kindertijd ben je bezig om de wereld te ontdekken en jezelf te ontwikkelen. Door te knutselen doe je motorische vaardigheden op, dat ligt voor de hand. Maar het gaat verder dan dat! Als je zelf iets maakt ben je gaandeweg bezig om allerlei creatieve oplossingen te verzinnen. En wat daar zo bijzonder aan is, is dat in dat creatieve proces geen goed of fout bestaat. Ongebreidelde creativiteit is altijd mooi, en niet onderhevig aan de nieuwe waardes en oordelen van deze tijd: snelheid en feitelijkheid.”

NATUURLIJK VERWELKOM JE DAGELIJKS VEEL CREATIEVE KNUTSELAARS IN JE WINKEL. WELKE BIJZONDERE ONTMOETING IS JE BIJGEBLEVEN?

“Alle spulletjes in mijn winkel zoek ik met veel liefde en aandacht uit. Dat betekent niet dat alles ook direct wordt opgemerkt en goed verkoopt. Zo had ik een blank houten figuurtje van een egel, met een klein egeltje erin. Ik was er een beetje verliefd op, prachtig vormgegeven. Maar na ruim 1,5 jaar nog steeds geen koper. Ik stond ermee in mijn hand en overwoog hem af te prijzen. Maar dat vond ik zonde, zó leuk en dan wegdoen…. Ik besloot hem achter te leggen om een keer weg te geven. Die middag kwam een van mijn vaste klanten ontredderd in de winkel. Ze had net haar vader verloren, de dag erna was de uitvaart en ze zocht een paar kaartjes voor dierbaren.” “Papa noemde mij altijd zijn kleine egeltje” vertelde ze. “Heb je toevallig iets met een egel?”

TER AFSLUITING WIL IK JE VRAGEN WAT DE BOODSCHAP IS DIE JE AAN DE WERELD ZOU WILLEN MEEGEVEN?

“Mijn motto is: Leef! Iedere dag alsof het je eerste is… Blijf je verwonderen, kijk met kinderogen naar de wereld en vooral: blijf knutselen!”

Dankjewel lieve Rachel, voor het kijkje in je leven. Mooi hoe je een heftige periode in je leven hebt weten om te zetten naar dat wat je het liefste doet met zoveel passie en creativiteit. Ik wens je heel veel succes met al het moois dat er nog op je pad zal komen.

Via de instagram pagina van Koud Kunstje kun je al haar ontwikkelingen volgen. Ben je in de buurt? Dan is het zeker de moeite waard om een kijkje in de winkel te nemen aan de Rozengracht 49e in Amsterdam.

Hits: 258

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *