Mind

Yoga Nidra – voor een betere nachtrust

Yoga Nidra, ook wel Yoghische slaap genoemd, is een techniek waarbij je je lichaam in een diepe staat van ontspanning laat komen terwijl je geest zich bewust blijft van de omgeving. Een uur Yoga Nidra staat gelijk aan 4 uur slaap. Wil je het zelf een keer ervaren? Beluister dan de ingesproken sessie (onderaan deze pagina).

WAT HOUD YOGA NIDRA IN?

Yoga (betekent verbinden) Nidra (betekent slaap) is een oude vorm van yoga die haar oorsprong vindt in India. Bij deze vorm worden er, zoals je bij de populaire Hatha yoga wel ziet, geen of nauwelijks actieve oefeningen gebruikt. Tijdens Yoga Nidra breng je je lichaam in een diepe staat van ontspanning waarbij het lijkt alsof je slaapt. Je geest is echter nog ”wakker“ en alert. Yoga Nidra wordt ook hierom ook wel de “slaap van de yogi” genoemd.

WAT DOET HET VOOR JE GEEST EN LICHAAM?

Het lichaam is dag en nacht bezig met het in balans houden van lichamelijke functies. Je kunt hierbij denken aan je bloeddruk, ademhaling, hartslag en je temperatuur. Wanneer je stress ervaart wordt dit proces verstoord. Af en toe stress hebben is menselijk, de balans wordt vanzelf weer herstelt. Wanneer je langdurige spanningen ervaart, heeft dit een negatief effect op zowel je lichaam als geest.

In de maatschappij waarin wij leven lijkt stress de normaalste zaak van de wereld te zijn. We ontvangen veel prikkels van buitenaf zoals: goed “moeten” presteren, op de hoogte blijven van je sociale media kanalen, overal bij “moeten” zijn. Zelfs jonge kinderen ervaren het gevoel van stress soms al.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat meditatieve oefeningen een positief effect hebben op een deel van de hersenen dat stresshormonen aanmaakt. Yoga Nidra kan je helpen bij het verminderen van stress en het in balans brengen van je lichaam en geest. Het verbetert de mentale focus, je voelt je energieker en je brengt je monkeymind tot rust.

YOGA NIDRA VOOR HET SLAPEN GAAN

Zelf pas ik Yoga Nidra regelmatig toe voordat ik ga slapen. Ik val gemakkelijker inslaap en slaap over het algemeen ook dieper. Een goede nachtrust is essentieel. Je voelt je fit, energiek & het geeft je immuunsysteem een boost. Yoga Nidra helpt mij hierbij.

YOGA NIDRA VOOR THUIS

Riëtta Veldhuis, eigenaresse van yogastudio In Balance heeft speciaal voor jou een les ingesproken zodat je thuis kunt ervaren wat Yoga Nidra voor jou kan doen. Trek iets warms en comfortabels aan, ga lekker liggen op een plek waar je even niet gestoord kunt worden en geniet van een diepe ontspanning.

Hits: 633

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *