Het verhaal van.. Jose Nicolai (eigenaresse van kaartenlabel Yos2You

Het verhaal van… De serie waarbij ik, voor mij inspirerende mensen, interview over het leven. Wat is zijn of haar drijfveer, wat maakt hem of haar gelukkig en wat probeert hij of zij de wereld mee te geven? Deze keer het verhaal van.. Jose Nicolai.

Jose Nicolai is geboren in Nederland en (gedeeltelijk) opgegroeid in Nieuw-Zeeland. Ze is 50 jaar en heeft samen met haar partner twee lieve jongvolwassen kinderen. Ze houdt van (internationale filmhuis) films, van (heel veel soorten) eten en muziek en dansen (“dat doe ik niet genoeg, ik mis het”). Ook is ze dol op reizen, rust, ruimte en de natuur, van allerlei soorten mensen, dieren, bloemen en planten. Maar haar grote passie is fotografie!

JOSE, JE BENT EIGENARESSE VAN HET PRACHTIGE KAARTENLABEL YOS 2 YOU, HOE IS DIT IDEE ONTSTAAN?

“Ongeveer 10 jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen en eigenlijk was ik meteen verkocht. Tot op heden is het een belangrijke (visuele) uitlaatklep voor mij. Ik ben daarin een autodidact en dat geeft mij het ultieme gevoel van creatieve vrijheid. In het begin heb ik niets gedeeld van wat ik fotografeerde omdat ik eerst helemaal zelf wilde ontdekken wat bij mij past. Een belangrijk onderdeel van hoe mijn ‘stijl’ zich gevormd heeft. Nog steeds fotografeer ik het liefst als ik alleen thuis ben, en als het stil is om mij heen. De essentie van mijn foto’s is volgens mij eenvoud, iets waar ik steeds weer op uit kom. Heel vaak begin ik met het fotograferen van een volle bos bloemen en uiteindelijk blijft er maar een heel klein takje over. Ik pel er als het ware alle lagen van af, tot ik bij de kern kom.”

VAN DIGITALE FOTO NAAR EEN FYSIEKE KAART. HOE VERLIEP DIT PROCES?

“Na heel wat jaartjes fotograferen kreeg ik steeds meer de behoefte om mijn digitale foto’s te vertalen op papier. Dat was een goede zet want op (mat) papier vind ik mijn afbeeldingen zelfs beter uitkomen dan op een scherm. Ik ben altijd dol geweest op kaarten, dus de foto’s laten afdrukken als kaart was voor mij een logische stap. Mijn eerste eigen kaarten vast kunnen houden voelde echt als een cadeautje, eigenlijk meer als een mega cadeau. Nog steeds als nieuw ontworpen kaarten afgeleverd worden voel ik die spanning, heerlijk! Toen ik in 2018 bij WAAR Zutphen ging werken kreeg ik de mogelijkheid om mijn kaarten daar te verkopen. Een super kans! Doodeng maar ik was er inmiddels klaar voor. Steeds meer verkooppunten volgden en zo groeide mijn bedrijf…en daar ben ik ongelooflijk trots op!”JOUW STIJL DOET MIJ DENKEN AAN WABI SABI, DE SCHOONHEID VAN IMPERFECTIE. BEN JE BEKEND MET DEZE JAPANSE LEVENSVISIE? WAT BETEKENT HET VOOR JOU?

“Ik ben sinds kort bekend met de wabi sabi esthetiek. Toen ik er over las vond ik het bijzonder om te ontdekken dat mijn manier van denken en leven op een eeuwenoude Japanse levensvisie lijkt. Een bloem volop in bloei heeft een vrolijke uitstraling en fotografeer ik heel graag, maar als dat stadium voorbij is zie ik een andere subtiele vorm van schoonheid, iets puurs wat mij nog meer aanspreekt. Dan worden de blaadjes teer en licht transparant, het steeltje wat fragieler en de kleuren serener, maar ook iets speels. Net als licht gekreukt linnen of die barst in een verweerde bloempot. Dat zijn dingen waar ik van hou. Niet zo strak en netjes. Het spel tussen licht en scherptediepte (of soms ook nauwelijks scherpte), in fotografie vind ik interessant omdat het een speels effect creëert en tegelijkertijd geeft het de afbeelding ook een zachter karakter.

Grappig dat door over deze vragen na te denken, ik ook meer inzicht krijg in mijn eigen leven. Ik realiseer mij meer dan ooit dat mijn bedrijf yos2you helemaal verweven is met mij. Toch klinkt het allemaal wel erg serieus en dat kan ik zeker wel zijn, maar er is ook een deel van mij wat juist heel graag lol heeft en gek doet.”TER AFSLUITING WIL IK JE VRAGEN WAT DE BOODSCHAP IS DIE JE AAN DE WERELD ZOU WILLEN MEEGEVEN.

“Wat ik mee zou willen geven (en ik hoop dat dit niet al te cliché klinkt) is dat je niet altijd vast hoeft te houden aan hoe iets ‘hoort’ te zijn. Gun jezelf de tijd om (eerst) ZELF uit te zoeken en uit te diepen waar je passie/talent ligt en steek er tijd in om het eigen te maken. Dat geeft je niet alleen een gevoel van vrijheid, maar ook een stevige basis om verder te kunnen en maakt het makkelijker om bij jezelf te blijven.Dat gevoel van vrijheid vind ik trouwens zo belangrijk dat ik dat ook aan mijn klanten mee wil geven. Daarom zijn yos2you kaarten zonder tekst zodat ieder voor zich kan beslissen waarvoor ze de kaart willen gebruiken.”

Dankjewel lieve Jose, voor het delen van je verhaal. Het inspireert mij hoe je vertelt over het creëren en ontdekken van je eigen passie. Hoe je jezelf de tijd en ruimte hebt gegeven dit uit te zoeken en hoe je uiteindelijk de stap hebt gezet naar het verkopen bij WAAR terwijl ik weet dat je dit best spannend vond. Hèt voorbeeld van het nastreven van je dromen. 

Via de Instagram pagina van Jose kun je al haar ontwikkelingen volgen. En via de website kun je haar prachtige kaarten bestellen, een feestje om te ontvangen (ze pakt het met zoveel liefde en zorg in) en te versturen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven