Chemicaliën in je tampons?

Je zult er misschien nog niet eerder bij stilgestaan hebben, maar wist je dat de meeste tampons en maandverband chemische stoffen bevatten? Plastic, parfum, bleekmiddelen. Best heftig dat je deze stoffen iedere maand weer in je vagina stopt.

Als vrouw menstrueer je gemiddeld zestig dagen per jaar. Dat zijn waarschijnlijk geen cijfers waar ik je héél gelukkig mee maak, toch vind ik het belangrijk om hier even bij stil te staan. Heb jij er ooit over nagedacht waar jouw tampons, die je iedere maand weer ‘verslindt’, van gemaakt zijn?

Je zult misschien denken: “dat zit wel goed!” Maar niets is minder waar. Zoals ik hierboven al schreef, tampons en maandverband zijn grotendeels gemaakt van katoen, dat ten eerste hardnekkig bespoten wordt, vervolgens gebleekt met chloride (HELL NO!) en vaak ook nog geparfumeerd. En dat allemaal voor die kwetsbare, gevoelige binnenkant. Niet zo prettig als je het mij vraagt!

KIES VOOR BIOLOGISCH KATOEN

Vanaf mijn eerste menstruatie, inmiddels alweer 10 jaar geleden (WOW), ben ik vrijwel meteen begonnen met tampons in de veronderstelling dat dit hélemaal veilig zou zijn. Ik ben van mening dat je mag verwachten dat tampons en maandverband geen schadelijke effecten op je lichaam zouden mogen hebben, mits je er zo hygiënisch mogelijk mee omgaat. Maar dat blijkt helaas in de realiteit anders.

Gelukkig zijn er steeds meer merken die hier hetzelfde over denken. Ik gebruik inmiddels alweer vijf jaar tampons van biologisch katoen. Precies hetzelfde als de gewone, (die dus ècht niet zo gewoon zijn), maar dan zonder al die chemische stoffen die niet thuishoren in je lichaam. Let er dus bij de aanschaf van je menstruatieproducten altijd op of het gemaakt is van biologisch katoen. Deze producten vind je gewoon in de gebruikelijke schappen bij je drogisterij en/of supermarkt.

Ik hoop dat ik je aan het denken heb kunnen zetten over dit onderwerp. Ik ‘pleit’ nog steeds voor gratis, onbeperkte en biologische menstruatieproducten. Niet omdat ik er blij van word, maar omdat ik vind dat iedere vrouw er recht op heeft.

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven