Het verhaal van.. Annemarie van Amerongen

Het verhaal van… De serie waarbij ik, voor mij inspirerende mensen, interview over het leven. Wat is zijn of haar drijfveer, wat maakt hem of haar gelukkig en wat probeert hij of zij de wereld mee te geven? Deze keer het verhaal van.. Annemarie van Amerongen.

Annemarie van Amerongen, sociaal ondernemer, 36 jaar, getrouwd met Jeroen en moeder van dochtertje Suun. Ze deed een studie facilitair management, werkte in verschillende winkels en startte uiteindelijk de winkel WAAR. Een duurzame, Fairtrade conceptstore in Zutphen met als doel, een positieve impact op de wereld uit te dragen.

JE BENT EIGENARESSE VAN EEN DUURZAME, FAIRTRADE WINKEL, WAAR ZUTPHEN. WAAR KOMT JE INTERESSE VOOR DIT ONDERWERP VANDAAN?

“De interesse in duurzaamheid en een eerlijke handel ontstond door de reizen die ik maakte naar o.a Indonesië en Afrika. Toen ik werkte als assistent supermarktmanager kreeg ik de kans om de opleiding duurzaam ondernemen te volgen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat één kilo bananen €1,- kost? Waar komen die vandaan, hoe groeit het en wat krijgen de kwekers dan betaald? Ook kwam ik in aanraking met Tony Chocolonely, zij staan voor slaafvrije chocolade. Helaas wordt chocolade vaak geteeld d.m.v moderne slavernij. Uiteindelijk kwam ik in aanraking met het WAAR concept.”

HOE PAS JE DUURZAAMHEID EN DE ZORG VOOR EEN EERLIJKE HANDEL TOE IN JE EIGEN LEVEN?

“Wij houden van vlees, toch zorgen wij er heel bewust voor dat wij vier keer per week vegetarisch eten. Daarnaast proberen wij zoveel mogelijk te kiezen voor biologische producten. Voor mijn kledingkeuze houd ik de 80/20 regel aan. Hierin probeer ik zoveel mogelijk te kiezen voor duurzame kleding. Ook hebben wij ons huis goed laten isoleren en trekken wij eerst een trui aan voordat de verwarming aan gaat.”

IK KEN JE ALS EEN ONDERNEMENDE VROUW VOL IDEEËN. NU WEET IK DAT JE BEZIG BENT OM EEN AANTAL VAN DEZE IDEEËN UIT TE WEEKEN TOT IETS MOOIS, VERTEL!

“Na de geboorte van onze dochter Suun kwam de gedachte in mij op: wat nou als ze in een ander land geboren was. Zo ontstond het idee voor het schrijven van een kinderboek met de titel: In je blote kont de wereld rond. Als je met de onbevangenheid van een kind naar de wereld kijkt, wat zie je dan?

Ook ben ik bezig met het opzetten van Buddy to Buddy in Apeldoorn. Buddy to Buddy is een stichting uit Zutphen die vluchtelingen (nieuwe Nederlanders) koppelt aan een buddy om zo een gelijkwaardige en vriendschappelijke relatie op te bouwen. Mijn grootste les hierin is om zelf met de onbevangenheid van een kind te kijken. Vier maanden geleden keek ik ècht anders naar vluchtelingen op straat. Je hoort verhalen, komt in een asielzoekerscentrum, leert de situaties van de mensen kennen en zo heb ik een totaal ander beeld gekregen. Onbekend maakt onbemind. Ik vind het heel waardevol om dit te mogen leren kennen.

Mijn laatste idee heeft te maken met de SDG’s wat staat voor Sustainable Development Goals die zijn bedacht door de Verenigde Naties. Het bestaat uit zeventien doelen die in 2030 behaald moeten zijn waaronder: geen armoede, goed onderwijs, goede gezondheidszorg voor iedereen maar ook gelijkheid en duurzame steden. Mijn idee hierin: lesmateriaal maken over deze doelen voor basisscholen om het op deze manier goed te kunnen onderwijzen aan kinderen. Dit is de basis waar de wereld op zou moeten draaien.”

TER AFSLUITING WIL IK JE VRAGEN WAT DE BOODSCHAP IS DIE JE AAN DE WERELD ZOU WILLEN MEEGEVEN?

“Robert Baden-Powell, de oprichter van scouting zei ooit: “Probeer de wereld een beetje beter achter te laten dan je haar gevonden hebt!” Ook de uitspraak van Mathama Gandhi vind ik waardevol: “Be the change that you wish to see in te world!” Deze twee behoren tot mijn levensmissie.”

Dankjewel Annemarie, voor het kijkje in je leven. Als iedereen zou denken als jij, zou de wereld er een stuk mooier, eerlijker en groener uitzien. Ik wens je heel veel succes met het behalen van je doelen.

Via de instagram pagina van Annemarie kun je al haar ontwikkelingen volgen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven